Hobbi projectek

Hobbi projectek

Otthoni torrent szerver - Transmission

2023. február 24. - sokigeri
Előzmények:

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen_megvalositas

 

Bármennyire is állítjuk, hogy mi nem szoktunk letölteni semmilyen tartalmat a netről, amihez nincs jogosultságunk, mindenkinél volt egy WinXP telepítő lemez, a jó öreg FCKGW-RHQQ2-YXRKT-8TG6W-2B7Q8 licence kóddal. Jómagam olyan sokszor telepítettem ezt a verziót (amit a magyar XP felhasználók legalább 80%-a használt), hogy már fejből tudtam a 25 karaktert, helyes sorrendben, az első húszat most is fejből írtam, pedig kb 15 éve nem használok XP-t. Mind hallgattunk már .mp3 formátumú zenét, márpedig ezek elhanyagolható része az, ami jogtisztán hallgatható. Tehát ne legyünk álszentek, mind tolvajok vagyunk, azzá váltunk, mert használtunk már valamilyen fájlcserélő programot, hogy hozzájussunk ezekhez! Jómagam a DC++ -szal kezdtem ezt a tízes éveim közepén, majd szépen lassan áttértem a torrentezésre. Eleinte persze azért csináltam, (mint sokan mások) mert valljuk be, egy tinédzsernek nincs saját bevétele és a szülei sem engedhetik meg anyagilag, de a zenét szereti, a filmeket szereti, videojátékozni szeret. Én is így csöppentem ebbe bele. Viszont eltelt pár év, elkezdtem dolgozni, pár évvel később elkezdtem zenélni és megláttam azt, hogy mennyi munka van egy zenei lemez elkészítése mögött. Ekkor jött a szemlélet váltásom, ha megengedhetem magamnak, megveszem, ha nem, akkor gyűjtök rá, de csak akkor töltöm le, ha legálisan pénzért sem tudom megszerezni. Legyen az zene, film vagy pc játék.

Mivel ezt a mai napig tartom, így gondoltam kicsit tovább fejlesztem az infrastruktúrát, hogy nem kelljen nap közben nekem foglalkozni a kliens indítás/leállítás dologgal. A fő gépem erőforrásait sem eszi a torrent kliens, lehet egy combosabb játékkal is játszani, nem kell leállítani a letöltést. Mivel van egy DYI nas szerverem (linkek fent), így gondoltam átültetem a letöltést oda.

 

Telepítés:

Az egészhez szükségünk van egy működő Linux szerverre, ennek leírása itt található, ezt feltétlenül olvasd el, különben könnyen kínaivá válhat a lenti írás, ha nem vagy jártas a linuxos világban :

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen_megvalositas

(Magához a Torrent szerverhez nem kell a Webmin felület, de célszerű azt is felrakni és konfigolni, ha szeretnénk egyszerűen elérni a letöltött tartalmakat)

Lépjünk be a PUTTY-tyal a szerverre, frissítsünk:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Miután ezzel megvagyunk kezdődhet a telepítés:

sudo apt-get install transmission-daemon

A program elindul, mihelyst végez a telepítéssel, de ez nekünk nem jó, ezért állítsuk le:

sudo systemctl stop transmission-daemon

Nyissuk meg a kliens config fájlját (én a Webmin fájl böngészőjében kikerestem, és ott csináltam, mert sokkal kényelmesebb, de a lényeg ugyan az):

sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json

Itt rengeteg mindent látunk, de nem kell megijedni, nekünk nem kell minden. A látottakat könnyű értelmezni, minden sor egy beállítás a " közötti rész a paraméter neve, a : után a paraméter értéke látható, ami lehet (a teljesség igénye nélkül) szám, elérési út, igaz/hamis, stb. A lényeg, hogy figyeljünk, hogy az adott paraméter mit kér, annak megfelelően változtassuk meg az értékét.

 

Amit be kell állítani:

download_dir az alapértelmezett letöltési könyvtár (a felhasználói felületről is módosítható)

incomplete-dir ha külön mappában szeretnénk tartani a letöltés alatti fájlokat, ezt is töltsük ki, amúgy maradhat az eredeti

"rpc-username": felhasználónév

"rpc-password": jelszó

Már csak egy maradt, az rpc-host-whitelist. Ha szeretjük a biztonságot (márpedig szeretjük), akkor az rpc-host-whitelist-enabled paramétert állítsuk TRUE  értékre és az rpc-whitelist paraméternél adjuk meg az adminisztrátor gépek IP címét (és akkor csak ezekről a gépekről érhető el a torrent kliens). Ha a szerverünk nem érhető el az internet felől, akkor az rpc-host-whitelist-enabled lehet FALSE.

Mentés, kilépés

Kész vagyunk, már csak el kell indítani a klienst:

sudo systemctl start transmission-daemon

Ha a kliens fut, be is tudunk lépni a kliensbe bármilyen eszköz böngészőjével, aminek az IP címét engedélyeztük a settings.json fájlban (vagy letiltottuk a whitelist-et).  Ezt az IP:9091 porton tehetjük meg.

Az ikonok egyértelműek, külön képet nem csináltam róluk, faék egyszerű a kezelés. Ha valaki eddig a pontig eljutott, biztosan tudja majd kezelni.

Jó letöltést és, ha már megcsináltátok a torrent szervert akkor ne töröljétek a kész torrentet, hagyjátok seedben, hogy más is elérhesse!

 

Otthoni szerver szinte ingyen - Telepítés

Előzmény: https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen

Telepítés

Mindenek előtt kell egy telepíthető állomány, ez innen beszerezhető:

https://ubuntu.com/download/server

Ennek bőven elég egy 8Gb-os pendrive, az egész nincs másfél giga. Ha a letöltött .ISO fájlt Rufus segítségével felraktuk a pendrivera, akkor nincs más dolgunk, mint a szerver gépbe bedugni azt. Szükségünk lesz egy vezetékes billentyűzetre és egy monitorra a telepítéshez. (Én egeret is dugtam rá, de igazából nem kellett, végig elég a billentyűzet), valamint egy vezetékes hálózatra (UTP a routerünk és a gép között). Ha ez megvan, kapcsoljuk be a gépet és lépjünk be a bios-ba. Csináljunk egy bios reset-et, majd állítsuk át, hogy az elsődleges bootolási meghajtó a pendrive legyen (nem részletezem, alaplaponként eltérő, de remélhetőleg mindenki megtalálja a boot beállításokat.) Ha ez megvan, mentsük el a beállításokat és lépjünk ki a bios-ból. Ilyenkor újra is indul a gép, ne nyomjunk semmit, ha mindent jól csináltunk, elindul a telepítő. Én a magyar telepítési nyelvet választottam, így minden teljesen egyértelmű volt. Szinte mindenhol lehet a továbbokat nyomkodni. Ahol nevet kér, ott adjuk meg a felhasználó nevet, a jelszót és a szerver nevét. Két helyen kell nagyon figyelni! az első a telepítés helye, itt a pendrive-ot választottam, a második, hogy az openSSH telepítése legyen kiválasztva, ahol kérdezi! A frissítések telepítését én kivártam, de jelzi, ha oda ér és a frissítés megszakítható. Ha vége a telepítésnek, kapcsoljuk ki a gépet (bekapcsoló gomb nyomva tartása). Telepítő pendrive jöhet ki, nem kell már. Kapcsoljuk vissza a gépet. Ha mindent jól csináltunk, bejelentkezés után (telepítésnél megadott adatokkal. A jelszó gépelésnél nem látjuk, mit írunk, de veszi a billentyűzet leütést) valami hasonlót kell látnunk :

Ami nagyon kelleni fog, az az utolsó előtti sor végén lévő IP cím. Ezt írjuk fel, itt fogjuk elérni a szerverünket. (A routerek időnként megváltoztatják az IP kiosztást, én nem foglalkoztam vele, de mindenki beállíthatja a routerét, ha akarja.)

A billentyűzet és a monitor elvileg már nem kell. 

Innentől akár a végleges helyére tehetjük a szerver gépet, de ne felejtsük el a hálózatot visszadugni valamint bekapcsolni a gépet, ha végeztünk.

Most már bármilyen másik, egyébként használt géppel el tudjuk érni a szerverünket, ha ugyan azon a hálózaton van. A szerver még nem áll használatra készen, még van pár telepíteni való, de ezeket már "távolról" fogjuk elvégezni. Erre azért van szükség, hogy akik nem jártasak a Linux Terminal (win alatt ez a parancssor / cmd) parancsok használatában, azoknak ne kelljen rengeteget körmölni a billentyűzeten. Én sokat szívtam vele, mert elég egy elütés és már nem történik meg, amit szeretnénk. Ehhez a jó öreg ctrl-c - ctrl-v lesz a segítségünkre, de, hogy egyik gépről a másikra is tudjunk copy-paste parancsokat használni, kelleni fog egy segédprogram. Ez lesz a PUTTY.

Innen letölthető: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html

Telepítsük fel arra a gépre, ahonnan el szeretnénk végezni a szerver további telepítését.

Egy kis gyorstalpaló a copy-paste-hez:

A kijelölt szöveget a hagyományos módon, CTRL-C gombbal vegyük fel a vágólapra. Kattintsunk át a PUTTY ablakra. Itt viszont NEM a megszokott ctrl-v a beillesztés(!!!), hanem az egér JOBB GOMBja! Ha beillesztettünk egy parancsot, ENTER.

Itt látjuk a PuTTY kezdő ablakát, ahol csak az IP címet kell átírni a szerverünk címére. A többit hagyhatjuk alapértelmezetten

putty_ablak.png

Első használatkor fogadjuk el a felugró ablakban leírtakat (ezt ez után már nem kell), majd a telepítésnél megadott felhasználó nevet írjuk be. ENTER

Most a jelszót (itt nem látjuk, mit írunk, de folytassuk). ENTER

Engedjünk rá a rendszerre egy frissítést a következő paranccsal (sor végén ENTER):

sudo apt-get update

Itt megint meg kell adnunk a jelszavunkat, mert rendszerben akarunk feladatot végrehajtani. (Ezt ez után már nem kell, ha folyamatosan dolgozunk a rendszeren)

Ha minden lefutott és vissza kapjuk az irányítást, (villogó zöld téglalap) jöhet a következő parancs:

sudo apt-get dist-upgrade

Ha ez is végzett, újra indítjuk a következő paranccsal:

sudo reboot

Miután újra indult a szerver, csatlakozzunk megint a PUTTYal.

 

Most jöhet a szerver grafikus felületének telepítése:

ezt egy elég hosszú paranccsal kell kezdeni, de a ctrl-c, jobb gomb megoldással nem kell agódnunk, hogy elrontjuk:

sudo apt-get install libapt-pkg-perl libnet-ssleay-perl libauthen-pam-perl libio-pty-perl apt-show-versions

lépjünk vissza a gyökér könyvtárba:

cd ~

Most jöhet a WEBMIN alkalmazás letöltése:

wget https://sourceforge.net/projects/webadmin/files/webmin/2.013/webmin_2.013_all.deb

Ha kész a letöltés, telepíteni is kell:

sudo dpkg -i webmin_2.013_all.deb

 Ha kész, újra indítás:

sudo reboot

 

Ezek után elvileg a telepítés kész, kezdődhet a konfigurálás:

Nyissunk egy tetszőleges böngészőt és írjuk be a szerver IP címét a következő formában:

https://szerveripcím:10000

webmin.png

Fentebb a bejelentkező ablakot látjuk, itt a már megszokott felhasználó és jelszó párossal be is tudunk lépni.

A Webmin beállítása és használata már egy másik téma, itt olvasható:

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen_a_webmin_beallitasa_es_hasznalata

Otthoni szerver szinte ingyen - Út a megvalosulásig

Elképzelés

Nem is olyan rég felmerült bennem a gondolat, hogy kéne egy adattárolásra alkalmas, otthon, helyi hálózatról elérhető adatközpont. El is kezdtem nézegetni a kész NAS-okat, de az én pénztárcámhoz elég drágának bizonyultak még a legolcsóbb verziók is, és azokhoz még a háttértárakat is meg kell venni, ami tovább emeli a már egyébként is borsos árat. Ekkor kezdtem el keresni az alternatív megoldásokat.

Hardver

Elsőre egy Raspberry PI megoldást nézegettem, de mivel nincs hozzá hardverem, ez megint csak nagyobb kiadás, lévén, hogy egy ilyen eszköz 50000ft fölötti áron kezdődik. Ekkor vettem szemügyre az otthoni elfekvő hardver készletet. Alaplap, processzor és táp volt, ram is akadt pár. Akkor már csak a háttértárakat kell beszerezni! Mivel ezeket az alkatrészeket bele is kellett tenni valamibe, mégsem maradhat szanaszét a cucc, két kisgyerek között, így elkezdtem számítógép házra vadászni. Mivel a munkahelyemen sok, kisméretű asztali pc van, gondoltam teszek egy próbát az IT-s kollégáknál. Telefonon megtudtam, hogy van egy kidobásra ítélt Dell Optiplex 3020 irodai pc, megkapom a házat ingyen, de nekem kell gondoskodnom a ház kiürítéséről. Ez elfogadható ajánlatnak tűnt, el is hoztam a házat. Mivel egyszerűen szerettem volna megoldani a dolgot, nem pakoltam ki ész nélkül a házat, hanem tettem egy próbát, minden működött, csak a HDD hiányzott belőle. Probléma megoldva, hardver megvan, jöhet a szoftver. Persze háttértárak még kellettek. Mivel csak 3 SATA portom volt és szerettem volna minél több tárhelyet, úgy döntöttem, hogy egy jóképű pendrive lesz a "rendszer lemez". Ehhez egy USB 3.1 portot és a sebessége miatt egy ugyan csak 3.1-es, 64GB-os pendrive lett a választott. HDD-ket a hardveraprón vettem, összesen 3 darabot, 3 embertől, mind WD és mind 3TB kapacitású.

Szoftver

Rengeteg ingyenes NAS szoftver közül lehet válogatni, nekem a FreeNAS-ra esett a választásom, de telepítés közben elvesztettem az irányítást és nem tudtam feltelepíteni sem. Mivel nem vagyok informatikus és tapasztalatom eddig csak Windows rendszerekkel volt, így meg sem lepődöm, hogy így jártam. Jöhetett a második helyezett az OpenMediaVault. Az OMV-t sikeresen feltettem az Optiplex gépre, el is értem, de annyira nem volt átlátható a felület, hogy hamar elment a kedvem a sok szöszmötöléstől, valami felhasználóbarátabb rendszer kell nekem! Itt jött szembe egy nem integrált szerver megoldás, külön kell telepíteni a Linuxot és arra a szerver felületet. Ez lett az Ubuntu + Webmin. 

A részletes megvalósításról itt olvashatsz:

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_szerver_szinte_ingyen_megvalositas 

 

Mivel csak olyan média tartalmat akartam a szerveren elérhetővé tenni, ami nincs meg lemezen és a streaming szolgáltatók kínálatában sem érhető el, így a közel 9TB végleges kapacitás, még úgy is bőven elég, hogy az egyik 3TB-s vinyó csak az otthoni biztonsági kamerák mentéseit tartalmazza (nem kell nagy dologra gondolni, 2db Xiaomi 360-as kamerám van, amik közül az egyik gyakorlatilag bébi őr, tehát nem is kell menteni az adatait, a másik pedig a bejárati ajtót figyeli. Panel lakók vagyunk, máshol nem nagyon lehet bejönni a lakásba.) Tehát maradt 6TB az adatoknak, de itt még tovább bontottam a dolgot. 3TB a fentebb részletezett média tartalmak tárolására lett kinevezve, 3TB pedig a fenti tartalmak letöltésére (mint mondtam csak abban az esetben, ha máshol nem elérhetők. Ez nálam alapvetés, ha megvehető, akkor inkább megveszem, ha telik rá, vagy nem nézem meg, de le csak akkor töltök bármit is, ha nincs legális beszerzési lehetőség).

A kamerák beállításával rengeteget szívtam, megoldás itt:

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/xiaomi_kamerak_halozati_mentese 

A letöltő szerver sem volt zökkenő mentes, de így sikerült megoldani:

https://sokigeri-hobby-project.blog.hu/9999/12/31/otthoni_torrent_szerver_277

 

süti beállítások módosítása